Vernieuwende en individuele oplossingen zoeken voor problemen binnen je gemeente, zónder je zorgen te maken over je verantwoording. Het kan, als het aan burgemeester Han Noten van Dalfsen ligt. “Wat heb ik aan vooraf bepaald beleid als het een adequate oplossing in de weg staat?”

Han Noten, burgemeester van de gemeente Dalfsen, sloeg pas weer stijl achterover van verbazing toen hij een dossier onder ogen kreeg van een kind met taaislijmziekte. Er lag een keurig plan klaar om het meisje naar een reguliere school te laten gaan, maar er was één kink in de kabel: “Door beleidsregels mocht de wijkverpleegkundige het meisje niet haar nodige injecties geven als ze op school was. Maar wat heb ik dan aan beleid als het een adequate oplossing in de weg staat?”

Als burgemeester van Dalfsen en als voormalig voorzitter van de Transitiecommissie Sociaal Domein heeft Han Noten een duidelijke mening: de praktijk is leidend. “Alles wat binnen de politiek besproken wordt en niet gekoppeld kan worden aan een casus uit de praktijk, vind ik onnodig en irritant. Ik heb er daarom bewust voor gekozen voorzitter van de Transitiecommissie Sociaal Domein te worden. Daar ging het juist om die praktijk.

De decentralisatie was voor ons geen onderwerp van gesprek. Dat is enkel een structuurverandering en die doet niets, zolang je hem niet koppelt aan de praktijk. Interactie, daar draait het om: wat gebeurt er tussen mensen? Wat vinden we daarvan en wat doen we ermee? Pas als je antwoord hebt op die vragen, bepaal je de randvoorwaarden die nodig zijn. Dan pas breng je structuur aan.”

Toch zijn we in Nederland nog te veel gericht op structuren en procedures als uitgangspunt, als het aan Noten ligt. “Onnodig. Neem een voorbeeld uit de praktijk. Bij ons in Dalfsen verbruikt één procent van de multiprobleemgezinnen dertig procent van ons budget. Moet ik voor die ene procent beleid laten schrijven? Nee. Ik wil gewoon een oplossing voor de zestig gezinnen waar het om gaat.

‘Dat is moeilijk’, hoor ik vaak. Na enig doorvragen blijkt het dan niet moeilijk om een oplossing te vinden voor voorvallen binnen je gemeente, maar om er daarna verantwoording over af te leggen. We zijn geneigd regels en kaders te zoeken om ons aan te houden. Het is ook spannend om zelf verantwoording te nemen voor besluiten die je hebt genomen, maar het is niet zo onmogelijk als we vaak denken. Er mag meer van de wet dan we denken en als je echt twijfelt of iets mag, klop dan eens aan bij je burgemeester. Die mag alles.”

Han Noten

Burgemeester Han Noten van Dalfsen was woensdag 25 oktober te gast tijdens de Over De Brug die in het teken staat van de ‘lessons learned’ uit het JSO innovatieprogramma Kwaliteit van de Samenleving. Als voorzitter van de Transitiecommissie Sociaal Domein hield hij twee jaar lang de decentralisatie in het sociale domein in de gaten.

Deel dit artikel