Vier jaar geleden stak Horizon Jeugdzorg zijn nek uit in de wereld van jeugdhulpverlening. Als middel tegen uithuisplaatsing van kinderen, besloot Horizon niet het kind, maar het hele gezin buitenshuis op te vangen en te begeleiden. In de rustige omgeving van de Horizon-locatie in Harreveld verblijven gezinnen een tijdje intern en krijgen daar de kans weer tot zichzelf te komen en samen een nieuw gezinsleven op te bouwen.
Van praktijk naar theorie
Gezinsbehandeling als methode is niet ontstaan aan de vergadertafel maar in de praktijk. “Door heel intensief met de gezinnen op te trekken ontwikkelde zich een manier van werken”, zegt Peter Houweling, directeur Horizon locatie Harreveld. “Toen ontstond de vraag: Maar waarom werkt het en wat kan nog beter? Dat was het moment dat we JSO invlogen. We wilden het werkproces vastleggen en onderbouwen zodat het overdraagbaar is naar collega’s, maar ook naar externe partijen, zoals gemeenten. Bovendien wilden we de methodiek samen met de gezinsbehandelaars verbeteren”.
Herkennen en labelen
Het is een manier van werken waarmee JSO vertrouwd is. “De gezinsaanpak is ontstaan bij de gezinsbegeleiders, dus haal je de kennis bij hen op”, legt Nita van Veluw, adviseur van JSO, uit. “We lopen letterlijk met de gezinsbegeleiders mee. Zij doen waar ze goed in zijn. Het is aan ons om hun aanpak te herkennen en te labelen als onderdeel van de methode. Een methode die we vervolgens weer toetsten bij de professionals”.
Lef
Het leverde een unieke samenwerking op tussen JSO en Horizon. Nita van Veluw: “Het vraagt om lef om je onderzoek zo aan te pakken. We namen samen ruim de tijd voor het onderzoek. Ruim een jaar hebben we nauw samengewerkt en dat wordt beloond. Horizon Jeugdzorg is nu de eerste hulpverlener met een heldere methode voor zijn gezinsaanpak. Door scherp voor ogen te hebben waarom je doet wat je doet en waarom het werkt, help je je gezinsbegeleiders om hun werk nog beter te doen. Daarnaast heb je naar buiten toe een helder verhaal.”
Praatplaat
Het resultaat van de samenwerking, is samengevat in één overzichtelijk beeld: de praatplaat Gezinsbehandeling. Achter deze visuele weergave zit de beschreven methodiek die niet op papier maar in een digitaal dashboard is verwerkt, die gezinsbegeleiders gebruiken. “Voorheen leverde zo’n traject bij ons een dik boekwerk op dat ergens in een la verdween”, zegt Peter Houweling. “Dit resultaat is toegankelijk en wordt ook echt gebruikt. Het maakt de professionals scherper en dat zorgt direct voor nog meer kwaliteit.” Uiteindelijk heeft dit intensieve traject gezorgd voor bewustwording van wat we doen, kwaliteitsverbetering en trots.
