In deze podcastserie geven we het woord aan transformers: jongeren die de jeugdzorg zelf hebben meegemaakt en met hun ervaring een fundamentele verandering teweeg willen brengen. In het tweede deel van de drieluik gaan we verder in gesprek met Moraya de Haan.

In de eerste podcast zijn we ingegaan op het levensverhaal van Moraya, waarbij we geëindigd zijn toen ze 18 was. We staan nu stil bij de periode na haar 18de. Een periode die voor jongeren in de jeugdzorg vaak symbool staat voor vrijheid maar ook voor de verantwoordelijkheden van het volwassen (moeten) zijn.

Nu Moraya haar weg heeft gevonden in het volwassen leven wil ze graag iets terugdoen voor de jeugdzorg. Ze vertelt over haar initiatief ‘Besef ff’, waarmee ze de jongeren van vandaag wil geven wat ze zelf in het verleden gemist heeft. Het is een werkwijze die vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige is ontwikkeld en die jongeren helpt bij de overgang 18-/ 18+.

 

Moraya de Haan (21) uit Amsterdam is van haar 11de tot haar 18de in aanraking geweest met jeugdzorg. Ze zet zich nu in voor verbetering van de jeugdzorg met onder meer een werkwijze die geënt is op haar eigen ervaringen. Ze spreek daarnaast op bijeenkomsten en treedt op als singer/songwriter.

Deel dit artikel