In deze podcastserie geven we het woord aan transformers: jongeren die de jeugdzorg zelf hebben meegemaakt en met hun ervaring een fundamentele verandering teweeg willen brengen. In het tweede deel van de drieluik gaan we verder in gesprek met Moraya de Haan.

In de eerste podcast zijn we ingegaan op het levensverhaal van Moraya, waarbij we geëindigd zijn toen ze 18 was. We staan nu stil bij de periode na haar 18de. Een periode die voor jongeren in de jeugdzorg vaak symbool staat voor vrijheid maar ook voor de verantwoordelijkheden van het volwassen (moeten) zijn.

Nu Moraya haar weg heeft gevonden in het volwassen leven wil ze graag iets terugdoen voor de jeugdzorg. Ze vertelt over haar initiatief ‘Besef ff’, waarmee ze de jongeren van vandaag wil geven wat ze zelf in het verleden gemist heeft. Het is een werkwijze die vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige is ontwikkeld en die jongeren helpt bij de overgang 18-/ 18+.

 

Moraya de Haan komt uit Amsterdam, is 21 jaar en heeft tussen haar 11e en 18e jaar met jeugdzorg te maken gehad. Ze zet zich nu in voor verbetering van de jeugdzorg en is onder meer spreker bij workshops en congressen.

Deel dit artikel

Contact Milan Nieweg

02 juni 2020