Voor de tijdsinvestering worden tijdpunten toegekend. De gespaarde punten zorgen ervoor dat je minder afhankelijk bent van professionals. De gemeente Vlaardingen staat positief tegenover het principe van de WIJ-coöperatie en wilde deze proeftuin in de wijk graag ondersteunen. Wanneer de coöperatie voldoende vlieguren heeft gemaakt wil Vlaardingen kijken of het concept van de coöperatie opgeschaald kan worden naar andere wijken.
Aan de slag!
De inventarisatie is gestart met gesprekken in de wijk. Vervolgens is er met de initiatiefgroep een maatwerkplan opgesteld en is gestart met de implementatie in de wijk. Dit omvat o.a. het opzetten van een netwerkorganisatie, uitwerking van de rollen binnen de WIJ-coöperatie en communicatie via schriftelijke en online-kanalen, zoals de facebook pagina van Op Dreef. Er is een werksessie georganiseerd om gezamenlijk een lightversie van een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse te maken. Tot slot is een set van aanbevelingen gedaan voor de opschaling van de WIJ-coöperatie voor Vlaardingen en advies geboden over het doorbreken van de vraagverlegenheid.
Burger als product, consument en distributeur
Deze proeftuin was een schoolvoorbeeld van een burgerinitiatief, waar een groepje inwoners van de wijk Drevenbuurt het beleid en uitvoeringsprogramma bepalen en uitvoeren. De burger is het product, de consument en de distributeur. De coöperatie heeft nu haar eerste stappen gezet en gaat nu zelf ontdekken hoe zij andere inwoners van de wijk kan betrekken en laten participeren.