In de strijd tegen lokale gezondheidsverschillen heeft DOEL Delfland verschillende interventies opgezet die zich richten op de preventie van psychische problemen bij jongeren tot en met 26 jaar. Dit doen zij in het kader van het landelijk programma Gezond in de Stad. JSO-adviseur Bea Houwers ondersteunt dit proces en de groeiende ambities van Delft.

De inzet van interventies van DOEL Delfland voor GIDS Delft wordt gesubsidieerd vanuit het stimuleringsprogramma Gezond in de Stad (GIDS) van de rijksoverheid. Dit programma is in het leven geroepen om gezondheidsverschillen tussen inwoners met een hoge en een lage sociaal economische status te verminderen. Naast preventie van psychische problemen wordt er ook geïnvesteerd in verslavingspreventie en sportprogramma’s.

Samenspel

In 2017 stonden drie initiatieven onder leiding van DOEL Delfland centraal; voorlichting over somberheid en depressie op verschillende scholen, een pilot rond de gezonde munt Healthcoin en een verdiepend onderzoek naar de preventieve website. Een mooie combinatie van opdrachten die elk een verschillend niveau van leiderschap vereisten. “Bij de pilot van Healthcoin werkten we intensief samen met de mensen achter de digitale munt. Zij waren van de inhoud en wij ondersteunden hen op proces om voet aan de grond te krijgen in Delft. Voor het verbeteren van de website doken wij juist weer de inhoud in,” aldus Bea Houwers.

Veelbelovend vervolg

Met de initiatieven is er een extra impuls gegeven op het gebied van preventie van psychische problemen bij jongeren. Vanaf 2018 werken we om de impact verder te vergroten, onder andere door meer jongeren en ook andere doelgroepen te bereiken. Manager DOEL Delfland, Anja van Driel: “JSO is als projectleider actief betrokken bij de uitvoering maar helpt ons ook vooruit te kijken naar een mogelijk vervolg.”

Nieuwe initiatieven zijn namelijk volop in ontwikkeling. Iets wat adviseur Bea vrolijk stemt: “Toen DOEL Delfland mij opnieuw vroeg als interim projectleider was ik meteen enthousiast. Het preventieve karakter van de organisatie, in combinatie met de, ook in 2019 doorlopende, landelijke ambities van het GIDS programma maakt dit tot een uitdagende opdracht. Doordat de drive om er meer van te maken aanwezig is, merk ik dat de ambitie groeit!”

Opdrachtgever DOEL Delfland
www.ggz-delfland.nl/doel-delfland

Doel opdracht
Zorg er als interim projectleider voor dat alle projecten in goede banen worden geleid en resultaat opleveren

Contact Bea Houwers

Deel dit artikel