“Hoe leeftijdsvriendelijk is onze gemeente?” Deze vraag stelde de gemeente Capelle aan den IJssel zichzelf. Samen met de adviseurs van JSO en tientallen bewoners speelden zij het spel ‘Gewaagd op Pad’, om op een participatieve manier in kaart te brengen of een wijk leeftijdsvriendelijk is of niet.

Bewoners betrekken bij besluitvorming of het ontwikkelen van beleid is een groot vraagstuk voor beleidsadviseurs en wethouders. Met het spel ‘Gewaagd op pad’ worden inwoners uitgenodigd om op ongedwongen wijze hun verhaal en adviezen te delen.

Obstakels overwinnen

Gewaagd op pad is een spelvorm waar de spelers samen werken naar een hoger doel. Op kaarten beschrijven zij ‘obstakels’ die overwonnen moeten worden om het doel te behalen. Het doel was in dit geval: prettig en veilig kunnen (blijven) wonen in de wijk, ook wanneer ik ouder word. Een breed doel, waar bewoners allerhande obstakels bij kunnen bedenken.

De spelvorm was soms wennen voor mensen. Er kwamen reacties als: ‘Ik dacht dat de gemeente mij wat ging vertellen?’, of ‘Ik had thuis alvast een lijstje gemaakt met aandachtspunten’. Gelukkig bood het spel juist veel kansen om op ongedwongen wijze het gesprek aan te gaan. Mensen deden hun verhaal en de verrassing sloeg snel om in motivatie: “Ik ga van je winnen buurvrouw.

Samen strategieën bepalen

Per wijk werden sessies georganiseerd, waarbij de deelname elke keer openstond voor nieuwe en bekende deelnemers. Het gesprek is begeleid door getrainde tafelvoorzitters. Dit waren beleidsmedewerkers van de afdeling Samenleving en medewerkers van de Stichting Welzijn Capelle. Het spel werd aan verschillende tafels gespeeld, in kleine groepen, zodat iedereen deel kan nemen aan het gesprek. Naast benoemen wat er misgaat is een essentieel onderdeel van het spel dat er gezamenlijk strategieën worden bepaald om respectvol en dwars over, om en door obstakels heen te gaan.

Meer inzicht voor de gemeente

Belangrijk is dat iedereen zijn of haar behoefte kan uiten en met elkaar oplossingen kan bedenken. En die behoefte is voor iedereen anders: een aangepaste woning, veilige fiets- en looppaden, toegankelijk openbaar vervoer, speciale voorzieningen en vindbare (informatie over) activiteiten of ondersteuning in uw wijk. De gesprekken leverden mooie opbrengsten op: bewoners wisselden kennis uit en boden elkaar hulp aan. Waar de ene persoon een knelpunt zag, wist zijn of haar buurvrouw hoe je dit op kan lossen. Een van de mooiste opbrengsten? Een groep bewoners die na het gesprek met elkaar naar de film gaat, of met een maaltijd nog eens verder gaan praten over ‘hun wijk in de toekomst’.  Voor de gemeente is het eindresultaat dat zij meer inzicht hebben op de onderdelen die nog leeftijdsvriendelijker kunnen worden en welke acties hier eventueel toe leiden.

Meer informatie

Doel
Help de gemeente op een creatieve manier om met senioren naar de toegankelijkheid van hun wijk te kijken

Contact Vincent Kokke

Deel dit artikel