Voor de gemeentes Vlaardingen, Schiedam en Maassluis heeft JSO de vraag gekregen om een vrijwilligers handboek te herschrijven naar de regelgeving van 2018. Het doel was om een praktisch handboek te hebben dat bestaande vrijwilligersorganisaties en aspirant vrijwilligersorganisaties kunnen gebruiken om hun organisatie te verbeteren, of om een nieuwe vrijwilligersorganisatie op te zetten.

Belangrijke thema’s die in het handboek aan bod komen zijn besturen en organiseren, vrijwilligersbeleid, communicatie (o.a. social media), fondsenwerving, netwerken, wet- en regelgeving en werving. Ook ontwikkelde JSO een interactieve wervingstool om organisaties extra handvatten te geven voor het werven van vrijwilligers.

De wervingstool

Een van de grootste vraagstukken van vrijwilligersorganisaties bestaat uit de moeite die het kost om nieuwe vrijwilligers te werven. In de wervingstool worden er oefeningen aangeboden om de zoektocht te vergemakkelijken en verbeteren. Zo staan er oefeningen in die je leren aantrekkelijke en prikkelende wervingsteksten te schrijven, tips om dit te plaatsen op social media en meer van dit soort tips en tricks. De wervingstool is een praktisch middel voor een organisatie die zich professioneler wil ontwikkelen op het gebied van werving.

Het handboek is toegespitst op de drie gemeenten en de organisaties die zich hier bevinden. De inhoud is gebaseerd op het bestaande handboek en aangevuld met nieuwe methodieken en ontdekkingen.

Opdrachtgever Gemeente Vlaardingen, Schiedam en Maassluis

Doel
Het herschrijven van een vrijwilligershandboek met praktische hulpmiddelen voor vrijwilligersorganisaties

Contact Vincent Kokke

Deel dit artikel