Om het integraal vrijwilligersbeleid (verder) vorm te geven is senior adviseur Bea Houwers op interim-basis werkzaam voor één van de grotere gemeenten. “In deze tijdelijke rol zorg ik voor continuïteit maar neem ik tegelijkertijd een frisse blik mee.”

In het huidige coalitieakkoord van deze gemeente is het integraal werken met vrijwilligers omarmd.  Dat betekent dat vrijwilligers overal in de stad, in verbinding met elkaar een rol van betekenis vervullen op het gebied van zorg en welzijn. Om dit te realiseren is het nodig dat alle uiteenlopende vrijwilligersinitiatieven in de stad op elkaar worden afgestemd en in lijn worden gebracht met het beleid van de gemeente. Daarnaast is het doel om het huidige vrijwilligersbeleid te evalueren en te komen tot nieuw passend beleid.

Verbindingsofficier

Voor deze opdracht vroeg de gemeente om een ‘verbindingsofficier’ die snel kan meedraaien op tactisch en strategisch niveau.  Senior adviseur Bea Houwers is sinds eind 2018 actief en voelt zich als een vis in het water in haar tijdelijke rol. “Als interim adviseur kun je niet een paar weken rustig de tijd nemen om je te oriënteren. Je moet direct aan de slag en resultaat leveren. Dat verwacht de opdrachtgever ook. Die wil continuïteit van werkzaamheden en erop vertrouwen dat het in goede handen is.”

Frisse blik

“Dankzij mijn jarenlange ervaring in de gemeente en in de regio ken ik de organisaties en zij kennen mij; dat helpt als je een verbindende rol hebt. Tegelijkertijd breng ik ook een frisse blik en nieuw perspectief op zaken met me mee en dat is heel belangrijk voor de innovatie en doorontwikkeling.”

Vrijwilligers belangrijk

In de afgelopen maanden heeft Bea uiteenlopende vrijwilligersinitiatieven voorbij zien komen. Bijvoorbeeld in de bestrijding van eenzaamheid of gericht op schuldhulpverlening. Sommige projecten bestaan al vele jaren in de stad, andere zijn compleet nieuw. “Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor het goed laten functioneren van een samenleving, maar ook hoe belangrijk het is dat er een sterk ondersteunend beleid vanuit de gemeente is.”

Positief

Vanuit de gemeente wordt positief gereageerd: “Het is prettig dat Bea in korte tijd het werk eigen heeft gemaakt. Daar heeft ze haar netwerkkwaliteiten en haar kennis van de stad goed bij ingezet. Hierdoor kan niet alleen het bestaande vrijwilligersbeleid uitgevoerd worden, maar worden er ook nieuwe beleidsprioriteiten geformuleerd.”

Meer weten over onze interim opdrachten of onze rol bij de ontwikkeling van (vrijwilligers) beleid? Neem dan contact op met Bea Houwers.

Deel dit artikel

Doel Doorontwikkeling integraal vrijwilligersbeleid

Onze Rol Interim

Contact Bea Houwers