Hoe zorgen we ervoor dat LHBT+ jongeren zich prettig kunnen voelen op school, in de kerk of op de sportclub? Dat wilde de gemeente Krimpen aan den IJssel weten en ze vroeg JSO om samen met jongeren een inclusieve aanpak te ontwerpen. Er liggen nu verschillende oplossingen van de jongeren zelf.

Het inclusiever maken van de samenleving is één van de speerpunten van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het betekent dat iedereen volwaardig mee moet kunnen doen in de samenleving zonder buitengesloten of gediscrimineerd te worden vanwege bijvoorbeeld een LHBT+ identiteit. Daarbij hecht de gemeente sterk aan de participatie van inwoners bij het vinden van oplossingen.

Moeite met homoseksualiteit

Vanuit die inclusieve gedachte vroeg de gemeente aan JSO om samen met jongeren na te denken hoe de bewustwording en acceptatie van LHBT+ onder jongeren versterkt kan worden. Aanleiding hiervoor waren de uitkomsten uit de meest recente Gezondheidsmonitor waaruit bleek dat relatief veel Krimpense jongeren tussen de 12 en 16 jaar moeite hebben met homoseksualiteit in de vriendenkring. Een op de zeven jongeren gaf aan niet bevriend te willen zijn met een homo of lesbienne.

Samen met doelgroep

Louis Pronk begeleidde het proces vanuit JSO: “We gaan net als de gemeente uit van het principe dat een duurzame aanpak alleen samen met de doelgroep zelf gemaakt kan worden. We zijn dus direct met een kopgroep van actieve jongeren aan de slag gegaan en hebben hen het voortouw gegeven bij het vinden van oplossingen.”

Enquête

Die ideeën zijn in een enquête voorgelegd aan een bredere groep Krimpense jongeren op de middelbare school, de PKN-kerk en het jongerenwerk in Krimpen aan den IJssel. Louis: “Het gaat over hen, zij herkennen de problematiek en weten vaak beter wat werkt en wat niet. Door het direct te verbreden creëren we tegelijkertijd het gesprek, draagvlak en betrokkenheid.”

Taboes doorbreken

De meeste jongeren die hebben gereageerd vinden het belangrijk dat taboes doorbroken worden.  Een andere geaardheid dan heteroseksualiteit moet, voor zover het nog niet zo is, normaal zijn op school en op andere plekken waar jongeren samenkomen. Dat kan volgens hen door goede informatievoorziening en voorlichting op school.  Maak het bespreekbaar en praat erover met jongeren. Juist ook met diegenen die er moeite mee hebben en laat hen nadenken over het onderwerp. Daarnaast benoemen jongeren een belangrijke opdracht voor de beroepskrachten binnen het onderwijs; zij moeten de norm stellen dat woorden als ‘gay’ en ‘homo’ niet als scheldwoord geaccepteerd worden en optreden wanneer dit wel gebeurt.

Wethouder

Deze en alle andere aanbevelingen zijn recent door drie jongeren aangeboden aan Kirsten Jaarsma, wethouder voor Jeugd en Diversiteit. Jaarsma: “Het is mooi om te zien hoe jongeren mee willen denken en met oplossingen komen”. Volgens Louis Pronk is het belangrijk dat er nu een volgende stap wordt gezet om uitvoering te geven aan de aanbevelingen: “Ook het COC Rotterdam Rijnmond is betrokken en ziet een rol voor zich weggelegd als het gaat om voorlichting”. Eind november vindt er een bijeenkomst plaats waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de uitkomsten.

Anne (19 jaar), Maud (16 jaar) en Felicity (17 jaar) waren actief in het team dat verschillende ideeën  rond LHBT+ acceptatie heeft uitgedacht en onderzocht. We vroegen naar hun ervaringen.

 

Heb je wel eens te maken gehad met discriminatie of uitsluiting vanwege LHBT+ of heb je het in je omgeving gezien?

 

 • Anne:  Discriminatie en uitsluiting zie ik vooral op het nieuws en op Instagram.
 • Maud: Ik zelf heb alleen op de basisschool discriminatie van leerlingen in mijn omgeving opgemerkt, maar niet van volwassene.
 • Felicity: Ja, ik heb het zelf meegemaakt in m’n eigen familie en jarenlang op de middelbare school.

 

Waarom wilde je je inzetten voor LHBT+ acceptatie?

 

 • Anne: Ik geloof dat iedereen goed is zoals diegene is, een gelukkig leven verdient, en ook openlijk verliefd kan zijn op straat net zoals ik met mijn vriend op straat loop.
 • Maud: Ik zelf zit in de LHBT+ community en ik wou er graag wat voor doen aangezien er zoveel negatieve dingen over worden gezegd in de wereld.
 • Felicity:  Ik heb jarenlang moeten verbergen wie ik echt ben en het is dus voor mij heel erg belangrijk geworden dat andere jongeren wel 100% zichzelf kunnen zijn op school.

 

Hoe was de samenwerking met de anderen in het team?

 

 • Anne: Ik heb veel inspirerende mensen leren kennen tijdens deze samenwerking en ook verschillende meningen kunnen horen.
 • Maud: Wat ik mee heb gekregen van de samenwerking met JSO is dat mijn leeftijdgenoten de LHBT+ community steunen en die mensen accepteren. Ook zijn er leraren die het beter voor hen willen maken.
 • Felicity: ik wilde graag iets doen voor de LHBT+’ers want het is voor mij heel belangrijk dat iedereen gelijk is en met respect behandeld word. Door mee te doen hebben we met z’n allen een eerste stap gezet en ik ben daar enorm blij mee. Ook ben ik door de samenwerking erachter gekomen hoe anderen denken over dit onderwerp.


Er zijn nu eerste resultaten, wat zou de volgende stap moeten zijn?

 

 • Anne: De volgende stap is de uitvoering van onze ideeën, of het in ieder geval proberen in gang te zetten.
 • Maud: Dat we iets zeer positiefs voor de toekomst bereiken. De volgende stap zou in mijn ogen moeten zijn dat we uitvoering geven aan praktische dingen, zoals meer informatie geven over LHBT+.
 • Felicity: Dat is best een moeilijke vraag maar het is in ieder geval heel belangrijk dat er ook in krimpen Gsa’s komen op scholen zodat lhbt’ers ook een plek hebben om van alles bespreekbaar te maken. Verder kunnen we misschien iets bedenken rond Pride Month, bijvoorbeeld een klein evenement om bepaalde seksualiteiten bespreekbaar te maken. ook seksualiteiten die niet aan bod komen op scholen. en een mogelijkheid voor anderen om ook verhalen te delen. Hier kun je dan uiteindelijk dus veel informatie delen en ook eventuele flyers uitdelen. Voor een vrije toekomst! 😄🏳️‍🌈 
Meer informatie

Hieronder vind je alle uitkomsten uit het onderzoek. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Meer weten? Neem dan contact op met Charlotte Hanzon.

 

De afbeelding boven dit artikel is van Miguel Á. Padriñán via Pixabay

Deel dit artikel

Opdrachtgever Gemeente Krimpen aan den IJssel
www.krimpenaandenijssel.nl/

Doel We ondersteunen de gemeente en jongeren bij de ontwikkeling van een aanpak om acceptatie van LHBT+ onder jongeren te vergroten.

Onze Rol Project- en procesmanagement

Contact Charlotte Hanzon