Het inclusiever maken van de samenleving is één van de speerpunten van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het betekent dat iedereen volwaardig mee moet kunnen doen in de samenleving zonder buitengesloten of gediscrimineerd te worden vanwege bijvoorbeeld een LHBT+ identiteit. Daarbij hecht de gemeente sterk aan de participatie van inwoners bij het vinden van oplossingen.
Moeite met homoseksualiteit
Vanuit die inclusieve gedachte vroeg de gemeente aan JSO om samen met jongeren na te denken hoe de bewustwording en acceptatie van LHBT+ onder jongeren versterkt kan worden. Aanleiding hiervoor waren de uitkomsten uit de meest recente Gezondheidsmonitor waaruit bleek dat relatief veel Krimpense jongeren tussen de 12 en 16 jaar moeite hebben met homoseksualiteit in de vriendenkring. Een op de zeven jongeren gaf aan niet bevriend te willen zijn met een homo of lesbienne.
Samen met doelgroep
Louis Pronk begeleidde het proces vanuit JSO: “We gaan net als de gemeente uit van het principe dat een duurzame aanpak alleen samen met de doelgroep zelf gemaakt kan worden. We zijn dus direct met een kopgroep van actieve jongeren aan de slag gegaan en hebben hen het voortouw gegeven bij het vinden van oplossingen.”
Enquête
Die ideeën zijn in een enquête voorgelegd aan een bredere groep Krimpense jongeren op de middelbare school, de PKN-kerk en het jongerenwerk in Krimpen aan den IJssel. Louis: “Het gaat over hen, zij herkennen de problematiek en weten vaak beter wat werkt en wat niet. Door het direct te verbreden creëren we tegelijkertijd het gesprek, draagvlak en betrokkenheid.”
Taboes doorbreken
De meeste jongeren die hebben gereageerd vinden het belangrijk dat taboes doorbroken worden. Een andere geaardheid dan heteroseksualiteit moet, voor zover het nog niet zo is, normaal zijn op school en op andere plekken waar jongeren samenkomen. Dat kan volgens hen door goede informatievoorziening en voorlichting op school. Maak het bespreekbaar en praat erover met jongeren. Juist ook met diegenen die er moeite mee hebben en laat hen nadenken over het onderwerp. Daarnaast benoemen jongeren een belangrijke opdracht voor de beroepskrachten binnen het onderwijs; zij moeten de norm stellen dat woorden als ‘gay’ en ‘homo’ niet als scheldwoord geaccepteerd worden en optreden wanneer dit wel gebeurt.
Wethouder
Deze en alle andere aanbevelingen zijn recent door drie jongeren aangeboden aan Kirsten Jaarsma, wethouder voor Jeugd en Diversiteit. Jaarsma: “Het is mooi om te zien hoe jongeren mee willen denken en met oplossingen komen”. Volgens Louis Pronk is het belangrijk dat er nu een volgende stap wordt gezet om uitvoering te geven aan de aanbevelingen: “Ook het COC Rotterdam Rijnmond is betrokken en ziet een rol voor zich weggelegd als het gaat om voorlichting”. Eind november vindt er een bijeenkomst plaats waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de uitkomsten.