In de Week tegen Kindermishandeling (18-24 november) lanceert GGD Haaglanden een stripboekje voor kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Projectleider Milan Nieweg van JSO heeft de bijzondere uitgave samen met professionals en ervaringsdeskundigen ontwikkeld.

Sinds april 2019 is Milan gedetacheerd als projectleider bewustwordingsactiviteiten bij GGD Haaglanden op de afdeling aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. In die rol is hij betrokken bij de ontwikkeling van verschillende regionale publiekscampagnes. Deze week is een voorlichtingsboekje gelanceerd dat zich specifiek richt op kinderen (12-16 jaar) die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Praten helpt 

Milan: “Er is samengewerkt in een brede kerngroep van professionals uit jeugdhulp, GGD, Veilig Thuis, MEE en ervaringsdeskundigen (ExpEx). Doel is om kinderen te bekrachtigen en hen laten weten dat zij zelf iets kunnen doen aan de rottige situatie waar ze in zitten. De boodschap is: het is niet okay! Je bent niet de enige en je hoeft er niet alleen voor te staan. Zoek iemand die je vertrouwt en praat erover. Het kan voor kinderen de eerste stap zijn om iets te veranderen.” Dit verhaal is gevat in een stripboekje in pocketformaat met de titel ‘Niet Okay’.

Ervaringsdeskundigen

GGD Haaglanden is tevreden over het resultaat. Programmamanager Ria Andrews van huiselijk geweld en kindermishandeling: “Het overtreft wat we voor ogen hadden. Het is een laagdrempelig middel om luchtig kennis te maken met het thema. De vorm sluit aan bij de behoefte van ketenpartners en ervaringsdeskundigen.”

Het boekje wordt vanaf de Week tegen Kindermishandeling (18-24 november) verspreid onder jeugdhulpverleners of vertrouwenspersonen in de regio Haaglanden. Zij delen het vervolgens uit aan kinderen die al jeugdhulp krijgen of waarvan signalen zijn dat er iets aan de hand zou kunnen zijn.

Vliegende keep

Zijn rol als relatieve buitenstaander in het project ziet Milan als een pré. “Ik ben geen expert op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling en dat hoef ik ook niet te worden. Ik weet wel hoe je een boodschap over kunt brengen. Daar heb ik de inhoudelijke input van mijn GGD-teamleden voor nodig. Ik zie mijzelf als een soort vliegende keep. Door onbevangen en eerlijk te zijn stel ik vragen die anderen niet altijd stellen.”

Ria Andrews ziet dat die rol goed werkt. “Milan haalt de juiste essentie uit de opdracht en heeft een kritische blik. Soms roept het weerstand op bij collega’s, maar na enige tijd samenwerken is iedereen blij met het eindproduct.”

Deel dit artikel

Opdrachtgever GGD Haaglanden
https://www.ggdhaaglanden.nl/home.htm

Doel Interim projectleiding bewustwordingsactiviteiten bij GGD Haaglanden

Onze Rol Interim Project- en procesmanagement

Contact Milan Nieweg

20 november 2019