Sinds vorig jaar heeft Goeree-Overflakkee een eilandbreed ontwikkelde visie die mede is gebaseerd op het concept van positieve gezondheid van Machteld Huber. Het doel is om het welzijn van jong tot oud te verbeteren met de gecombineerde kracht van inwoners, vrijwilligers en professionals.
Sociale netwerken
Inwoners en professionals bouwen met elkaar aan de sociale netwerken in de kernen. Vanuit die netwerken ontstaat er meer zicht op behoeften en zorgen; zo komen zaken als eenzaamheid, overbelasting bij mantelzorg, mentale of fysieke achteruitgang of toenemende schulden eerder in beeld. Want als dit onopgemerkt blijft, nemen ook de risico’s op grotere problemen toe.
“Uiteindelijk wil je dat inwoners en professionals zich meer gaan richten op het naar voren brengen van de zorg,” zegt Lia Kleijweg, procesbegeleider vanuit JSO. “Dat betekent: eerder, lichter en samen met een sterk sociaal netwerk. Dit leidt tot meer gezonde en gelukkige mensen en een lager risico voor het ontwikkelen van problemen.”
Kanteling
“Zo staat het op papier, en nu brengen we het met zoveel mogelijk partijen in de praktijk,” zegt JSO-collega Lydia Meijerink. “En dan zie je dat het om een echte kanteling gaat. Veel zorgaanbieders zijn gewend om curatief te werken, maar het gaat nu ook om het voorkómen van problemen in nauwe samenwerking met anderen. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken en handelen.”
Lydia: “JSO neemt het proces niet over maar verbindt bestaande initiatieven en biedt ondersteuning bij nieuwe initiatieven en netwerken op het gebied van preventie en vroeg-signalering. Onze aanpak is geen blauwdruk, maar een dynamisch proces dat zich gaandeweg ontwikkelt met betrokkenen. Er is intussen veel in beweging bij organisaties en in kernen!”
Initiatief
Lia: “Een voorbeeld van zo’n initiatief is Mi Mekaore in Dirksland. Daar zijn vrijwilligers samen aan de slag gegaan om meer voor hun dorp te betekenen. De vrijwilligers hebben gezorgd voor een ontmoetingsplek, waar mensen gezelligheid, lief en leed kunnen delen. De vrijwilligers bieden een luisterend oor en ook een wakend oog: als inwoners problemen hebben kunnen de vrijwilligers hen in contact brengen met professionals, als dat gewenst is.”